Nieuws
Verslag gemeenteberaad 8 juni
30-06-2011 09:55
Verslag gemeenteberaad PG Stiens, woensdag 8 juni 2011 in De Hege Stins.

Aanwezig: presentielijst 65 gemeenteleden.
Afmelding: 11 leden

Opening:
N.a.v. de brief aan de Filippenzen leest M. Jansen Klomp een korte overdenking: Paulus was bestand tegen tegenslag in zijn werk, hij bleef optimistisch – dit komt omdat Jezus zijn Bron is, die hem kracht geeft. Dit is een voorrecht om ons hierdoor ook gevoed te weten. Hierna gaat M. Jansen Klomp ons voor in gebed.
De voorzitter heet ieder welkom: fijn dat er zoveel zijn, ondanks het late tijdstip in het kalenderjaar
Gang van zaken: het beleidsplan is besproken in BM en KR (voorgenomen besluit), nu voorleggen aan gemeente, hierna volgt een korte kerkenraadsvergadering om het besluit te nemen.

Beleidsplan Protestantse Gemeente te Stiens
Hij geeft een korte uitleg over de totstandkoming van het beleidsplan: na de fusie is een werkgroep in het leven geroepen: Ben Gelmers, Sjoeke van Wessel, Tineke Bilker, Herman van Tellingen, ds. Jaap Overeem en Martin Jansen Klomp. Wat voor gemeente willen we zijn? Het beleidsplan is richtinggevend hoe wij ons kunnen ontplooien, de invulling sluit daar bij aan.
Drie hoofdpunten:
• kerk naar buiten en naar binnen; missionair bezig zijn;
• betrokkenheid creëer je door samen bezig te zijn/verantwoordelijk (alle leeftijden);
• gestalte geven aan de erediensten

Hierna wordt het beleidsplan per bladzijde besproken.
Bladzijde 3:
Vraag n.a.v. ‘open actieve kerk met ruimte voor verschillende manieren van geloven’, loop je dan geen gevaar voor verschraling? In principe niet, wel ruimte bieden voor alle stromingen. Beeld: wiel met Jezus als ‘middelpunt’ en de spaken die alle kanten op gaan.
Vraag: er is veel aandacht voor vernieuwing, blijft er ruimte voor de traditie? We denken het wel, maar we kunnen niet stil blijven staan. Er moet evenwicht blijven voor alle gemeenteleden. Traditie is dat wat door de tijd heen waardevol is gebleven, m.a.w.: de kern van geloof. Als gemeente willen we oog houden voor alle wegen naar God. Groei/vernieuwing van onderaf – zonder het oude los te laten, maar in andere vormen. Voorbeeld: viering HA – vorm kan invloed uitoefenen op beleving. Belang: in gesprek blijven, respect voor elkaar.
Hoe kunnen we jongeren erbij krijgen, bv op zo’n gemeenteavond, persoonlijk uitnodigen? Ander voorbeeld in paaswake, hier kwam de jeugd wel op af. De jeugd op hun manier actief laten zijn.
Toerustingswerkgroep zou heel goed functie vervullen bij het in gesprek raken / elkaar informeren.
Kerk naar buiten is ook zichtbaar door Radio Middelsee – jammer dat dit niet in beleidsplan staat.
Opmerking bij diensten die worden uitgezonden: liedkeuze bij diensten zo uitzoeken, dat deze thuis mee kunnen worden gezongen.

Bladzijde 4:
Aandacht voor diaconale thema’s: ‘kan’ is erg vrijblijvend – maak het concreet – dat komt bij de actiepunten! Tip: hiernaar verwijzen.
Punt 2.3: ‘Stiens…. worden’: hele grote woorden, kan dit ook bescheidener? Pleit voor ‘dat tekenen van Gods koninkrijk zichtbaar mogen worden’.
Actiepunten:
3.1: gevaar dwingend bezig zijn – streven naar meer nadruk op noodzaak mee te werken. Er zijn veel mensen als vrijwilliger actief voor alle leeftijden. Streven is om 25% van de doopouders actief mee te laten werken na de doop. Vaak blijven jonge ouders na de doop ‘weg’ – dit proberen te voorkomen.

3.2: pastoraat: ontmoeting met elkaar – mag best hoger op de lijst. Evaluatie pastorale structuur wordt later dan juni2011. Bemensing blijft achterwege, hoe is dit op te lossen?
3.1: idee van enquête: heeft gesprek met vijftal gemeenteleden van divers pluimage niet meer zin? Ook stem jeugd kan dan worden gehoord.
3.2: actie op afgehaakte gemeenteleden is goede zaak, kan groot beslag leggen op het sectieteam. Gevaar is, dat je mensen niet in een hokje mag stoppen.
Hoe weet je wie er is afgehaakt, wij zitten immers in twee gebouwen. Meestal ‘weet’ je het wel. Met afhakers worden bedoeld de mensen die beschadigd/teleurgesteld zijn in het fusieproces. Voor passieve leden is mogelijk landelijke ondersteuning. Eerste stap is: belangstelling tonen, dit kan goed helpen. Met name de voormalig zeer actieve kerkgangers die zijn afgehaakt vragen een specifieke benadering.
Bij CvK is dit merkbaar door het niet betalen van de kerkelijke bijdrage – dit is concreet en hier wordt nu al actie op uitgevoerd.
Kerkbalans: bij de bezorging van de enveloppen kwam naar boven dat er fouten zaten in het ledenbestand. Alle opmerkingen zijn verzameld en doorgenomen met de ledenadministratie.
De samenvoeging van de ledenbestanden is erg moeizaam verlopen, sectieteams zijn hier mee bezig en geven het meteen door aan Albert Brouwer.

Bladzijde 5:
Geen vragen/reacties.

Van twee gemeenteleden zijn schriftelijke reacties gekomen, deze worden meegenomen bij de bewerking van het beleidsplan.

Samenvattend: alle opmerkingen (evenals de schriftelijke) reacties worden meegenomen. Er zijn geen wezenlijke veranderingen voorgesteld, daarmee kan het beleidsplan worden aangenomen.
De aanwezigen applaudisseren instemmend.
Na de pauze worden de werkgroepleden alsnog bedankt (met applaus)!

Pauze

Voorstel verkoop pastorieën met daaraan gekoppeld een investeringsplan
Herman Leicht licht het stuk over de pastorieën toe;
Het investeringslijstje van 2009 is meegenomen bij het verhaal over de pastorieën – met Hille de Haan, Jouwert de Vries en Joh. Groenewoud is een eerste opzet gemaakt.
Beleidsplan is richtinggevend voor het financiële beleid, daarbij is voor de plannen door de RCCB toestemming gegeven. De afgelopen jaren zijn de beide woonhuizen regelmatig voor korte tijd verhuurd. Binnenkort zullen beide pastorieën een verfbeurt krijgen (voor het oog).
Investeringen: mede dankzij vele vrijwilligers worden veel verbeteringsklussen gedaan (verfbeurt)

Bladzijde 12:
Drie vragen/opmerkingen (Van Tellingen): 1. Verbazing over het feit dat de verkoop van pastorieën nu wel bespreekbaar is en voor de fusie niet; voortschrijdend inzicht? Ja, ook situatie is veranderd, bovendien is het geld goed te gebruiken. 2. Het is een slechte tijd om te verkopen, dat klopt, marktontwikkeling in de gaten houden en door het gefaseerd te doen, spreid je het risico. Nu is een principe uitspraak nodig om tot verkoop over te kunnen gaan. Over de fasering wordt gemeente steeds geïnformeerd. (zie ook opmerking bladz. 16) 3.Na het vertrek ds G. Wessels mogelijk toch één pastorie aanhouden – door de fasering blijft eerst één tot beschikking.
Voorstel (Boorsma) één pastorie aanhouden voor noodsituaties om mensen dak boven het hoofd te bieden, dit kan ook voor gezicht naar buiten positief zijn. Er is veel geld in de gemeente – hoe kunnen we dit in de toekomst benutten, bv voor activiteiten (en niet voor stenen).
Als je één pastorie verkoopt, zul je in de ander fors moeten investeren. Grootste investering is nodig in Pompeblêdstrjitte – beide huizen zijn behoorlijk gedateerd (‘70’er jaren).
Verhuren is wel mogelijk, maar voor de eigenaar blijven risico’s bestaan – bv iemand blijft zitten.
Bladzijde 16: stoelen en vloer kunnen mogelijk gecombineerd worden uitgevoerd.
Investeringen 2010 zijn al uitgevoerd. Vloerverwarming wordt gezien als duurzaamste optie – ook isolatie etc – dus kosten! Misschien toch kiezen voor de meest praktische (goedkoopste)
NB: In het oog houden dat hier maar één dag per week gebruik van wordt gemaakt.
Vraag: stemt u in met voorstel gefaseerde verkoop van twee pastorieën – meerderheid is voor de verkoop van beide, maar gezien de toekomst zal het voorstel om voorlopig één aan te houden nog wel een aantal jaren duren.
Andere vraag over hoe we ons geld gebruiken – zal door de kerkenraden mee worden genomen bij uitvoering van beleidsplan.
Bij stemming zijn ongeveer 15 mensen voor het voorstel om voorlopig één pastorie aan te houden, de overige 50 stemmen in met het voorstel om beide pastorieën gefaseerd te verkopen, rekening houdend met de gemaakte opmerkingen.

Rondvraag:
Loes de Vries: we hebben een nieuw gemeentelid Jacob, bewoner van Talant, wie kan eens per twee maanden mee helpen hem samen met nog een bewoner op halen en terug brengen – s.v.p doorgeven aan Hiltsje Zijlstra;
Jan v.d. Wielen: geluidsinstallatie? Antwoord: in werkgroep wordt hier aan gewerkt – leesmicrofoon in De Hege Stins is de eerste die wordt aangepakt.

Voorzitter Martin Jansen Klomp bedankt ieder voor zijn/haar inbreng – de aanwezigen krijgen nog een drankje aangeboden.
In de verwachting dat we elkaar als gemeente in de herfst weer zullen ontmoeten, zingen we samen: Hear wêz mei ús oant in oare kear (alle vier coupletten) Hierna wenst de voorzitter ieder wel thuis.

DB-R
Alle nieuwsberichten bekijken
Alle nieuwsberichten downloaden als RSS