Nieuws
Heerlijk bomen - een drieluik
28-06-2012 14:18
Ik ga nog drie keer voor tot de zomervakantie. Het leek mij aardig om die drie diensten in een serie te plaatsen, met als thema Heerlijk bomen. De boom, zijn wortels, vruchten, schaduw, zijn soms imposante verschijning, enzovoorts zijn belangrijk in de bijbel. Deze miniserie heeft een aantal herkenbare eigenschappen, die in elke dienst terug zullen komen.
  • Exegetische prediking, vertrekkend bij wat er in de bijbel staat en de betekenis daarvan.
  • Elke preek heeft een excurs, een uitstapje naar iets wat vandaag speelt.
  • Elke preek heeft een pakkende slotzin, waar je een week op kunt kauwen.
  • In elke dienst zal het lied Leven als de bomen, gedicht door Hans Bouma, gezongen worden.
  • Elke dienst heeft een subthema.
Gemeentedienst 20 mei 2012
09-05-2012 13:36
Deze dienst staat in het teken van de zending over de grenzeloze liefde van God. In onze gemeente hebben wij Afrikaanse gasten: de familie Makati en de familie Matendo, zij zullen voor ons gaan zingen.
In deze dienst zal ds. D.A.J. Scholtens voorgaan. De dienst begint om 19.00 uur in De Hege Stins.
Het belooft een mooie dienst te worden en wij nodigen u van harte uit deze dienst bij te wonen.
Tot ziens op 20 mei.
Namens de Evangelisatie- en Zendingscommissie,
Wiebrand van der Meer
Rozen voor examenkandidaten
03-05-2012 20:26
Op 14 mei a.s. beginnen de examens voor de middelbare scholen (VMBO/HAVO/VWO) weer. Om de kandidaten een hart onder de riem te steken willen we ze namens de gemeente graag een roos geven.
450 jaar SWEELINCK Liet fan WYN en OARGEL
30-04-2012 09:46
Liet fan WYN en OARGEL
Onder deze titel brengt de Sweelinck Cantorij uit Stiens een ode aan de naamgever van het koor: Jan Pieterszoon Sweelinck ( 1562 – 1621 ).
Internationaal is hij Nederlands beroemdste componist als maker van virtuoze orgelmuziek - voorloper van o.a. J.S.Bach – en verrassende koormuziek.
De Sweelinck Cantorij laat verschillende kanten van Sweelinck horen. Ook tijdgenoten van Sweelinck ( uit Friesland : Vredeman de Vries ) en hedendaagse componisten komen aan bod, zoals Daan Manneke en Arvo Pärt. Kortom, u krijgt een veelkleurig klankpalet voorgeschoteld.
Eén van de hoogtepunten is het “Liet fan wyn en oargel” . Speciaal voor deze concertreeks gecomponeerd door Frank van Nimwegen op tekst van de Friese dichteres Margryt Poortstra. Zij liet zich inspireren door Sweelinck’s favoriete instrument: het orgel. Frank van Nimwegen maakte in zijn compositie gebruik van elementen uit bekende werken van Sweelinck. Enkele reacties van de componist zelf na de eerste uitvoering: “Het klonk zoals ik me dat had voorgesteld!
Margryt was erg onder de indruk hoe ik haar tekst heb verklankt. Dank voor die muzikale warmte!
Het tweede concert is op 13 mei om 15.00 uur
Leeuwarden in de Doopsgezinde Kerk, Wirdumerdijk.
Lintje voor mw. Janny de Witte-de Groot
27-04-2012 16:47
Op vrijdag 27 april 2012 heeft burgemeester drs. J.R.A. Boertjens aan Janny de Witte-de Groot de versierselen uitgereikt behorende bij de Koninklijke Onderscheiding die haar is toegekend : lid in de orde van Oranje-Nassau.
Zij kreeg deze onderscheiding voor haar verdiensten voor de samenleving die een bijzondere waarde hebben. Die verdiensten bestaan hieruit dat zij zich gedurende de ruim 40 jaar die zij in Stiens woont, alles bij elkaar opgeteld, meer dan 25 jaar met hart en ziel heeft ingezet voor de Gereformeerde Kerk van Stiens en sinds de fusie in 2010 voor de Protestantse Gemeente te Stiens. Zij heeft heel veel functies bekleed, voornamelijk op bestuurlijk en leidinggevend terrein in de kerkenraad. Zij was zelfs de eerste vrouwelijke ouderling in Stiens en is dat op dit moment voor de zoveelste keer. Naast haar werk voor de kerk is zij ook 11 jaar vrijwilliger creatieve therapie geweest bij het MCL in Leeuwarden.