Nieuws
450 jaar SWEELINCK Liet fan WYN en OARGEL
30-04-2012 09:46
Liet fan WYN en OARGEL
Onder deze titel brengt de Sweelinck Cantorij uit Stiens een ode aan de naamgever van het koor: Jan Pieterszoon Sweelinck ( 1562 – 1621 ).
Internationaal is hij Nederlands beroemdste componist als maker van virtuoze orgelmuziek - voorloper van o.a. J.S.Bach – en verrassende koormuziek.
De Sweelinck Cantorij laat verschillende kanten van Sweelinck horen. Ook tijdgenoten van Sweelinck ( uit Friesland : Vredeman de Vries ) en hedendaagse componisten komen aan bod, zoals Daan Manneke en Arvo Pärt. Kortom, u krijgt een veelkleurig klankpalet voorgeschoteld.
Eén van de hoogtepunten is het “Liet fan wyn en oargel” . Speciaal voor deze concertreeks gecomponeerd door Frank van Nimwegen op tekst van de Friese dichteres Margryt Poortstra. Zij liet zich inspireren door Sweelinck’s favoriete instrument: het orgel. Frank van Nimwegen maakte in zijn compositie gebruik van elementen uit bekende werken van Sweelinck. Enkele reacties van de componist zelf na de eerste uitvoering: “Het klonk zoals ik me dat had voorgesteld!
Margryt was erg onder de indruk hoe ik haar tekst heb verklankt. Dank voor die muzikale warmte!
Het tweede concert is op 13 mei om 15.00 uur
Leeuwarden in de Doopsgezinde Kerk, Wirdumerdijk.
Lintje voor mw. Janny de Witte-de Groot
27-04-2012 16:47
Op vrijdag 27 april 2012 heeft burgemeester drs. J.R.A. Boertjens aan Janny de Witte-de Groot de versierselen uitgereikt behorende bij de Koninklijke Onderscheiding die haar is toegekend : lid in de orde van Oranje-Nassau.
Zij kreeg deze onderscheiding voor haar verdiensten voor de samenleving die een bijzondere waarde hebben. Die verdiensten bestaan hieruit dat zij zich gedurende de ruim 40 jaar die zij in Stiens woont, alles bij elkaar opgeteld, meer dan 25 jaar met hart en ziel heeft ingezet voor de Gereformeerde Kerk van Stiens en sinds de fusie in 2010 voor de Protestantse Gemeente te Stiens. Zij heeft heel veel functies bekleed, voornamelijk op bestuurlijk en leidinggevend terrein in de kerkenraad. Zij was zelfs de eerste vrouwelijke ouderling in Stiens en is dat op dit moment voor de zoveelste keer. Naast haar werk voor de kerk is zij ook 11 jaar vrijwilliger creatieve therapie geweest bij het MCL in Leeuwarden.
Evangelisatiezondag op 15 april mmv Lord Moore Singers uit Heerenveen
05-04-2012 19:39
Gospelkoor Lord Moore Singers verleent zijn medewerking aan de evangelisatiedienst die op zondag 15 april zal plaatsvinden. Het gospelkoor bestaat al ruim 40 jaar en werkt regelmatig mee aan allerlei (kerk)diensten in heel Nederland! Letterlijk betekent Lord Moore Singers: de zangers uit het veen van de Heer. Een duidelijke verwijzing naar de thuisbasis van het koor: Heerenveen. Het repertoire bestaat uit een mix van stijlen. Hierin gaan ze geen enkele uitdaging uit de weg!
Rommelmarkt / Bazaar Jongerendiaconaat Protestantse Gemeente Stiens
20-03-2012 09:39
Op zaterdag 14 april a.s. van 10.00 tot 15.00 uur organiseert het Jongerendiaconaat een rommelmarkt in de Hege Stins. Er is van alles te koop; van boeken, elektrische apparatuur, speelgoed tot keukengerei. U kunt natuurlijk ook weer een gokje wagen bij het draaiend rad, het lotenrek, de sjoelbakken of de andere spelletjes. Alles met leuke prijsjes. Ook voor een hapje en een drankje kunt u hier terecht. U bent van harte welkom!
En dat alles voor het goede doel. Na aftrek van de kosten gaat de opbrengst van de rommelmarkt naar drie projecten :
lees verder
Sing in op 18 maart m.m.w. Joyfull Gospelkoor Leeuwarden
07-03-2012 16:30
Zondag 18 maartzal Joyfull Gospelkoor Leeuwarden zijn medewerking verlenen aan een wel erg speciale Sing-in. De Sing-in zal namelijk niet zoals gebruikelijk plaatsvinden in De Hege Stins, maar bij Talant (in het restaurant, Ieleane 10te Stiens). De dienst zal om 19:00 uur beginnen.