Nieuwsberichten
Van de interieur commissie november DHS
11-11-2019 11:39
Molentje onder Tzum van Durkje Haringa.
Durkje Haringa werd 1 december 1942 geboren in IJlst, waar haar vader bekend was door zijn Friese Koperwerk. Als kind zat ze vaak bij hem in zijn atelier te tekenen en te schilderen. Haar vader overleed op 43- jarige leeftijd. Durkje was toen 15 jaar. Tekenen deed ze nog wel op school. Later op de Rijkskweekschool in Leeuwarden werkte ze met plakkaat verf en oostindische inkt.


Als onderwijzeres aan de lagere scholen in Kimswerd en Houtigehage maakte ze veel bordtekeningen. Na een moeilijke tijd in haar leven pakte ze de draad van tekenen en schilderen weer op. Ze ging naar Het Karwei [nu de Meldij] in Drachten. Ze deed daar verschillende cursussen: tekenen /schilderen, modeltekenen,aquarelleren en werken met olieverf. Ze koos voor aquarelleren, want daarmee kon je ook fijn buiten schilderen in de natuur. In de grote vakantie ging ze vaak naar Frankrijk om te schilderen. Later in Nederland met Educart,met een groep het IJsselmeer op,De Friese Wateren, de Zaanse Schans, Orvelte, Terschelling enz. Verder ging ze met de caravan van haar vriend naar Gaasterland, het Lauwersmeer, Hantumhuizen. De Rottige Meenthe, enz.

Ze zocht plekjes uit waar ze in alle rust kon schilderen.Zo is ze vaak op Terschelling geweest . In 2004 deed ze mee aan Kunstmaand Ameland en heeft daar later ook enkele jaren geschilderd. Bij wedstrijden viel ze zowel landelijk als provinciaal in de prijzen. Vanaf 2003 was ze lid van de Kunstroute Smallingerland. Afgelopen jaar vierde ze haar 40-jarig Jubileum. Naast aquarellen van de eilanden, de kust en andere natuurgebieden, maakt ze ook werken van bloemen en andere stillevens in aquarel, maar ook met acryl. De natuur is voor haar de voornaamste inspiratiebron, de sfeer die haar treft,probeert ze in haar werk weer te geven.

Atelier Durkje Haringa
Eastersânning 11/hoek Roundeel, bij de haven
9216WV Oudega [Sm.]
Tel. 0512-372367 of www.durkjeharinga.nl
Alle nieuwsberichten bekijken
Alle nieuwsberichten downloaden als RSS