Nieuws
Verslag jeugddienst catechisanten 17-02-2013
22-02-2013 21:58
Jona in Stiens

Gemeentedienst van Catechese Stiens
De Gemeentedienst van vanavond in de Stienser Sint-Vituskerk wordt georganiseerd door het Catecheseteam van de Protestantse Gemeente van Stiens, in samenwerking met hun catechisanten. Voorganger is dominee Desirée Scholtens en pianist Age de Vries zorgt voor de muzikale begeleiding. Het thema van deze avondkerkdienst is 'Jona', naar het gelijknamige bijbelboek.

Jona in de Sint-Vituskerk
Jona staat bekend als de bijbelse profeet die aanvankelijk niet wilde doen wat God van hem vroeg. Maar is het zo verwonderlijk dat hij niet wilde gehoorzamen? Wat zou jij doen als je Jona was geweest? En (hoe) spreekt dit verhaal over Jona jou aan?
Vier catechesegroepen geven op hun eigen creatieve manier vorm aan dit bijbelverhaal, in een veelzijdige kerkdienst. De catechisanten en de catecheten hopen dat iedere aanwezige vanavond na deze kerkdienst zijn of haar eigen weg kan vinden en gaan met dit verhaal, op een vergelijkbare wijze zoals deze tieners dat vanavond doen. We laten ons als kerkgangers vanavond daartoe inspireren en hebben daartoe aan de uitnodiging gehoor gegeven om deze Gemeentedienst samen met de catechisanten en catecheten te vieren.

Basiscatechese 7 en 8
De jeugddienst wordt geopend door Durkje, als coördinator van de catechese in onze kerkelijke gemeente van Stiens. Daarna komen achtereenvolgens alle catechesegroepen naar voren om een deel van deze kerkdienst te verzorgen.
Nadat dominee Scholtens het bijbelverhaal vanuit een kinderbijbel heeft voorgelezen, volgt een vertolking van dit verhaal van de Basiscatechisanten van groep 7 en van groep 8 van de basisschool, zulks aan de hand van een Powerpoint-presentatie met tekeningen over het bijbelverhaal van Jona. Zij sluiten dat af met het samen zingen van een mooie lied over deze welbekende profeet.

Huiscatechese 1&2 en 3&4
Daarna zijn de catechisanten van de Huiscatechese van de klassen 1 & 2 van het voortgezet onderwijs aan de beurt. Zij hebben in de afgelopen weken een heel groot bord beschilderd met een kanjer van een walvis, met op de achtergrond de huizen van de stad Ninevé, waar Jona van God op bezoek moet gaan. Tijdens hun performance schilderen twee kunstschilders verder op dit grote schilderij in het koor van de kerk.
De laatste presentatie wordt verzorgd door de Huiscatechisanten van de klassen 3 & 4 van het voortgezet onderwijs. Ook zij geven op hun creatieve wijze vorm en inhoud aan het mooie Jona-verhaal. Deze groep heeft het aloude bijbelverhaal geheel vertolkt naar de huidige tijd en naar Stiens. Jona is ongehoorzaam als hij opdracht krijgt van God om orde op zaken te stellen in het Stienser Waling Dykstrapark. Jona gaat voor God op de vlucht in een bus, maar wordt uiteindelijk uit die bus gegooid. De dan tot inkeer gekomen Jona gehoorzaamt God in tweede instantie wel, alhoewel Jona aan de hand van zijn mobieltje met een lege batterij nog wel een tweede les gelezen krijgt.

Met dank aan catechisanten & catecheten
Alle presentaties van de catechisanten oogsten lof en krijgen een welverdiend applaus vanuit de goed gevulde kerkzaal van de Sint-Vituskerk. Tussen deze bedrijven door wordt er vanzelfsprekend ook gebeden en gezongen en luisteren we ook naar een gedicht over Jona.
Aan het eind van deze geslaagde kerkdienst blijven velen nog even napraten, waarbij de catecheten en catechisanten van de aanwezige gemeenteleden waarderende woorden in ontvangst nemen over hun mooie avondkerkdienst.
Als gemeenteleden bedanken we de catecheten en de catechisanten en alle andere medewerkers voor het vele en goede werk dat zij hebben verricht om deze kerkdienst tot een mooi gevarieerde en geslaagde avondviering te maken.

Zie voor de foto's de Fotogalerij
Alle nieuwsberichten bekijken
Alle nieuwsberichten downloaden als RSS