Nieuws
Kerkbalans 2013 (13 t/m 27 januari)
12-11-2012 13:24
"Wat is de kerk jou/mij waard"? Landelijk thema/slogan voor de actie kerkbalans 2013.

De kerk is van de mensen, voor God.
Op een mooie zondagmorgen hebben wij eens alle mensen laten opstaan die meewerkten aan die kerkdienst. Ook tot mijn eigen verbazing stonden er ongeveer 50 mensen op. Naast de mensen die je zou verwachten, zoals de dominee, de ouderling, de koster, stonden er allerlei mensen op, jong en oud. Er was iemand die kindernevendienst verzorgde, er zat iemand achter de knoppen, er was iemand die de powerpointpresentatie had gemaakt, iemand voor het bloemstuk. De taxidienst voor de bejaarden, de koffie voor na de dienst, degene die de nieuwsbrief had gemaakt. Er was nog iemand die muziek maakte en zo kunnen wij nog wel even doorgaan. Wat een rijkdom, om samen te mogen werken met zoveel mensen, die hun beste beentje voor zetten voor hun geloof, voor hun kerk.


Een poosje later was ik in de St. Vituskerk. Het was slecht weer, het regende dat het goot en het stormde. De wind joeg om de kerk en je hoorde de windvaan klapperen. Ik was er alleen, maar ik was niet bang: deze kerk had al zoveel stormen doorstaan, daar kon nog wel eentje bij. Ik realiseerde mij dat juist in tijden van storm de kerk ook een toevlucht is geweest en een toevlucht moet zijn. En tegelijk: wat zou het zonde zijn als wij deze veilige haven niet kunnen bewaren voor het nageslacht.

Zo heb je twee belangrijke functies van de kerk te pakken: allereerst een geloofsgemeenschap met veel actieve mensen die bouwen aan een levendige gemeente en een oprecht geloof. Maar toch zeker ook een plek in de tijd, van eeuwen oud, waar al zoveel liederen en gebeden hebben geklonken en waar wij ons mogen voegen in de lofzang van de eeuwen.

Wij realiseren ons dat het een crisistijd is en dat veel mensen ernstige zorgen hebben over hun (financiële) toekomst, maar juist in deze tijd hebben wij uw bijdrage hard nodig. Niet alleen om de kerk in stand te houden, maar ook om er voor deze mensen te zijn. Want wij geloven dat een mens meer is dan de inhoud van zijn portemonnee. We geloven niet in de gedachte dat het vroeger allemaal beter was of dat het nooit meer wat zal worden. Wij proberen in Stiens mee te bouwen aan het koninkrijk van God en daarvoor vragen wij uw bijdrage.

Ds. Jaap C. Overeem, predikant te Stiens,
namens College van Kerkrentmeester PG Stiens
Alle nieuwsberichten bekijken
Alle nieuwsberichten downloaden als RSS