Nieuws
450 jaar SWEELINCK Liet fan WYN en OARGEL
30-04-2012 09:46
Liet fan WYN en OARGEL
Onder deze titel brengt de Sweelinck Cantorij uit Stiens een ode aan de naamgever van het koor: Jan Pieterszoon Sweelinck ( 1562 – 1621 ).
Internationaal is hij Nederlands beroemdste componist als maker van virtuoze orgelmuziek - voorloper van o.a. J.S.Bach – en verrassende koormuziek.
De Sweelinck Cantorij laat verschillende kanten van Sweelinck horen. Ook tijdgenoten van Sweelinck ( uit Friesland : Vredeman de Vries ) en hedendaagse componisten komen aan bod, zoals Daan Manneke en Arvo Pärt. Kortom, u krijgt een veelkleurig klankpalet voorgeschoteld.
Eén van de hoogtepunten is het “Liet fan wyn en oargel” . Speciaal voor deze concertreeks gecomponeerd door Frank van Nimwegen op tekst van de Friese dichteres Margryt Poortstra. Zij liet zich inspireren door Sweelinck’s favoriete instrument: het orgel. Frank van Nimwegen maakte in zijn compositie gebruik van elementen uit bekende werken van Sweelinck. Enkele reacties van de componist zelf na de eerste uitvoering: “Het klonk zoals ik me dat had voorgesteld!
Margryt was erg onder de indruk hoe ik haar tekst heb verklankt. Dank voor die muzikale warmte!
Het tweede concert is op 13 mei om 15.00 uur
Leeuwarden in de Doopsgezinde Kerk, Wirdumerdijk.


Dirigent is Take Beukema m.m.v. Broer de Witte op orgel en clavecimbel.
Voorverkoop: € 12. via www.sweelinck-cantorij.nl of tel. 0518 411724. Aan de zaal: € 15. Tot 18 jaar € 5.
Meer info: www.sweelinck-cantorij.nl
Alle nieuwsberichten bekijken
Alle nieuwsberichten downloaden als RSS