Startzondag
Startzondag 18 september DHS
27-09-2016 17:33
Proef de Smaak van Gods Liefde
De zomervakantie ligt al weer enkele weken achter ons, en dan begint ook het nieuwe werkseizoen van de Protestantse Gemeente van Stiens. Alle kerkelijke activiteiten gaan weer van start. Op de Startzondag van vandaag organiseert onze Protestantse Gemeente van Stiens op een feestelijke manier de opening van dit nieuwe seizoen. Het thema van deze Startzondag is ‘De smaak van Gods liefde’.


Smakelijk begin
De vier smaken - zoet, zuur, zout en bitter - krijgen vandaag vooral de aandacht, met de nadruk op ‘zout’, verwijzend naar de bijbeltekst ‘Gij zijt het zout der aarde’.
De gemeenteleden en alle gasten van de Protestantse Gemeente van Stiens worden vandaag uitgedaagd om ‘liefde’ te verspreiden in onze gemeente en daarbuiten, bijvoorbeeld door het bakken van taart, door het maken van creatieve cup cakes of met iets anders lekkers. Dat wordt straks na de kerkdienst door alle kerkgangers met veel smaak gegeten onder het genot van een bakje koffie of thee. Ondertussen hebben de kinderen in de leeftijd tussen drie en twaalf jaar hun eigen kinderprogramma in het Jeugdhonk van De Hege Stins.
Vervolgens starten er om 11:15 uur diverse activiteiten, die aansluiten op het thema. Zo komt in een workshop bijvoorbeeld een ‘barista’ (een koffiekunstenaar) van alles vertellen over koffie, gaan de kinderen aan de slag met het bouwen van hun eigen snoephuisje, en gaat de jeugd een spannend smokkelspel doen. Ter afsluiting staat er om 12:45 uur soep met broodjes voor iedereen klaar.
Een vliegende Start
De kerkgangers worden muzikaal verwelkomd op het plein vóór het kerkgebouw door onze jongerenband 'Rise', die bij de ingang van De Hege Stins haar opwekkende liederen ten gehore brengt.
De ochtendkerkdienst van deze Stienser Startzondag staat onder leiding van dominee Jaap Overeem en van pastoraal werkster Tine de Vries.
Het begin ervan zullen we niet snel vergeten, want de vaart zit er nogal in qua begeleiding op de vleugel door Jaap Overeem. Het tempo van de intochtspsalm is zo hoog en daarmee uitdagend dat het me doet denken aan een groep 'Meer Bewegen voor Ouderen' op een atletiekbaan, die de opdracht heeft om op hoge snelheid met zijn allen gelijktijdig de horden van een hindernisbaan te nemen. Wie nog niet echt wakker was, is het nu wel na deze 'hogesnelheidswarmingup'. 'Gang is alles', zeggen we wel eens in Fryslân, en dat is hier alleszins van toepassing. Noem het maar een 'vliegende start'.
Na de opening door Tine de Vries zingt onze gemeenteband 'United' het lied 'Uit vuur en ijzer': ... om zout en zoet en zuur te zijn.
Wat jij doet, doet ertoe
Dan volgt van dominee Overeem het experiment aan de sta-tafel, om te bewijzen dat zout de sterkste smaak is die we hebben.
Daarna volgt van lector Wout de Vries de lezing uit de Bergrede, over het zout: ...Jullie zijn het zout van de aarde ...., gevolgd door weer een lied van United.


Dominee Jaap Overeem in zijn preek:
• Zout was bijzonder kostbaar in de tijd van de Bijbel.
• Zout is de smaak die Jezus aan de wereld mee wil geven.
• Gods Koninkrijk is gebouwd op autowassen, hamburgers bakken, en op koekjes bakken, ofwel op het werken voor de kerk en voor de kerkelijke gemeente.
• Jezus roept ons op om mee te doen.
• Wat jij doet, doet ertoe.
• Het is Gods plan dat wij smaak toevoegen aan de wereld, zodat de mensen in de wereld onze goede daden gaan zien, waardoor anderen dan eer bewijzen aan God.
• Ik nodig je uit om met die energie mee te gaan bouwen aan onze gemeente .... Amen!
United & Rise
Als United na de preek de woorden 'Machtige God ik heb U lief' zingt, valt precies op dat moment een sterke, warme zonnestraal de kerkzaal binnen.
We staan ook stil bij het overlijden van twee gemeenteleden, die in de afgelopen week zijn overleden, en sluiten dat gedenken samen af met gebed.
Tijdens de collecte staat de jeugdband Rise op het podium en zingt de song 'Ruling in the deep'.
Nieuw voor ons allen is ook het gezamenlijke optreden van United en Rise; een mooie mix van leeftijden, instrumenten en zangstemmen. Wat zijn we gezegend met zoveel enthousiaste muzikanten die deze Startdienst zo muzikaal inkleuren en 'muzi-smaak' geven.
Gedeelde smaak als teken van Gods liefde
Na de zegen en heenzending krijgen we nog enkele praktische wenken van de organisatoren van deze mooie Startzondag, en we worden bovendien verrast door alle basisschoolkinderen, die samen op het podium ook nog een mooi lied zingen.
En dan mogen we deze Startzondag smakelijk voortzetten met koffie, thee en limonade, met daarbij al die overheerlijke zoete lekkernijen die door onze mede-gemeenteleden zijn gebakken en bereid. Langs twee muren van de ontvangsthal van De Hege Stins staan op lange tafels grote hoeveelheden cake, taarten, gebak, cupcakes, koekjes, en wat er allemaal nog meer kan worden gebakken. Het lijkt wel of heel Stiens heeft gebakken, want hier staat een overvloed aan lekkers, om onder het genot van koffie, thee en limonade te vieren dat ons nieuwe kerkelijk seizoen nu is begonnen. De baksels van onze culinaire gemeenteleden vinden gretig aftrek, en in de ontvangsthal, in het Jeugdhonk, in de kerkzaal, in de bijzalen en ook buiten in de zon op het kerkplein is het gezellige drukte van belang.

Als dit de smaak van Gods liefde is,
proeven we daar graag van,
en delen we dat ook graag met anderen,
want gedeelde smaak is ook een teken van Gods liefde in deze wereld.

Wiep Koehoorn
http://wiepkoehoorn.blogspot.nl/2016/09/proef-de-smaak-van-gods-liefde.html
Alle nieuwsberichten bekijken
Alle nieuwsberichten downloaden als RSS